Update #5: Bouwen aan de Brusselse verbeelding

Op vrijdag 11 februari vergaderde de reflectiekamer over één van de drie thema’s van het project dat Brussel 2030 wil ontwikkelen: Hoe kunnen we Brussel met het oog op 2030 samen dromen, verbeelden en vertellen? 

Tijdens deze bijeenkomst werden verschillende mensen uit het maatschappelijk middenveld uitgenodigd om hun project te presenteren, onder wie de tekenaar François Schuiten. De kunstenaar belichtte de relatie die België, en Brussel in het bijzonder, heeft met strips, zijn favoriete medium.  We hoorden ook van Myriam Stoffen (voormalig directeur van Zinneke) over de Zinneke Parade als een expressiemiddel geïnspireerd door de verschillen tussen de Brusselaars. 

Andere actoren uit het Brusselse sociaal-culturele leven namen deel aan de discussie: Jozef Wouters en Marie Umuhoza van Decoratelier, een creatieve ruimte waar de ruimte even belangrijk is als het project zelf; Charlotte Patoux van Brussels City of Stories, dat Brusselaars aanmoedigt om hun verhalen te vertellen en te delen; en Einat Tuchman van de Molenbeekse Markt. 

Deze eerste uitwisseling verwekte veel belangstelling van de reflectiekamer, en verschillende thema’s en verbonden vragen kwamen aan bod: centralisatie van culturele bevoegdheden, milieu en biodiversiteit, periferie, jeugd, het gevoel van eigendom en erbij horen, enz. 

Op basis daarvan zullen wij tijdens toekomstige bijeenkomsten een gemeenschappelijke denkoefening kunnen nastreven en de verschillende initiatieven kunnen samenbrengen.  

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close