Update #29: Word jij ‘Public Poet Brussels’, de Brusselse Stadsdichter?

Ben jij dichter, slammer, rapper en woon je in Brussel? Maak je deel uit van een dicht-slam-rap-collectief in Brussel? Wil jij de stem zijn van deze meertalige, superdiverse regio?

Doe mee, vertel jouw verhaal en deel jouw visie in de open call “Public Poet Brussels”!

Jouw poëzie kent geen grenzen, jouw woorden geven kracht en ondersteuning aan alle Brusselaars. Vertegenwoordig het Brussels Gewest, sla bruggen tussen gemeenschappen, talen, culturen, en inspireer anderen. Creëer in volledige artistieke vrijheid en deel jouw mening als “public poet Brussels”!

Grijp deze kans en word de allereerste “public poet Brussels”! Aanmelden kan tot 23 november 2023. 

Jury Public Poet Brussels

Voorzittersduo

Brigitte Dreyfuss

Ronde bril, rode lippenstift. Brigitte Dreyfuss is een merk op zichzelf.

TV-presentator en producer van haar eigen show, deze Franse vrouw uit Brussel heeft van eclectische decors een specialiteit gemaakt. Beroemde schrijvers ontmoeten er grote chocolatiers. Brigitte, een doorgewinterde strateeg, ondersteunt bedrijfsleiders en junioren vol potentieel “van zelfmarketing tot biz-ontwikkeling”. Ze traint ze ook in spreken in het openbaar, een ervaring die ze heeft opgedaan door het zelf te doen, in de ether en op conferenties.

Vaardigheden die ze ook ten dienste stelt van filantropische projecten, die alles te winnen hebben bij haar all-in aanpak en haar bekendheid. En blijf haar volgen, het beste moet nog komen…

Hassan Al Hilou

Hassan Al Hilou, de oprichter van CAPITAL, is een toonaangevende figuur in Brussel en staat bekend om zijn sterke toewijding aan de ontwikkeling van jongeren en hun talenten. Hij heeft zichzelf bewezen als een serieuze ondernemer, adviseur en een inspirerende spreker op het gebied van diversiteit en inclusie (D&I), jeugdinnovatie en ondernemerschap. Zijn bijdrage aan de Brusselse gemeenschap gaat echter verder dan zijn ondernemende en adviserende activiteiten.

Foto (c) Caroline Dupont

Juryleden

Gailor

Gailor, veelzijdige ondernemer, heeft een opmerkelijke bijdrage geleverd aan de Brusselse hip-hopscene. Als Jeunes Boss oprichter deelt hij passie via workshops, conferenties en edu-talks, met diepgaande muziekkennis. Als rapper en muziekbusiness expert versterkt hij Brusselse hip-hop. Als radioshow host en jeugdinspirator bij BRUZZ, beïnvloedt hij culturele trends en biedt hij een stem aan jongeren.

Zijn unieke mix van creativiteit, zakelijk inzicht en media-impact is onschatbaar. Zijn jeugdengagement en culturele betrokkenheid maken hem een dynamische culturele commentator en verrijken Brussel.Gailor, veelzijdige ondernemer, heeft een opmerkelijke bijdrage geleverd aan de Brusselse hip-hopscene. Als Jeunes Boss oprichter deelt hij passie via workshops, conferenties en edu-talks, met diepgaande muziekkennis. Als rapper en muziekbusiness expert versterkt hij Brusselse hip-hop. Als radioshow host en jeugdinspirator bij BRUZZ, beïnvloedt hij culturele trends en biedt hij een stem aan jongeren. Zijn unieke mix van creativiteit, zakelijk inzicht en media-impact is onschatbaar. Zijn jeugdengagement en culturele betrokkenheid maken hem een dynamische culturele commentator en verrijken Brussel.

Samira Hmouda

Samira Hmouda, geboren in 1988 in Brussel, is kunstenaar, curator en cultureel manager met een passie voor autodidactische trajecten. Ze verlevendigt het landschap van de cinematografische en podiumkunsten door auteurs onder de aandacht te brengen die opvallen door hun vrijheid van meningsuiting, toon en vorm. Samira, oprichtster van het System_D festival in 2012, biedt jonge, autodidactische regisseurs een platform om hun werk te creëren, te reflecteren en te verspreiden. Haar werk richt zich op een publiek dat geen plaats heeft in klassieke circuits en biedt perspectief op dekoloniale creatie. Een creatie die dominante verhalen in vraag stelt en kunstenaars aanmoedigt om vanuit hun omgeving nieuwe visuele en artistieke vormen te creëren.

Als specialist in audiovisuele kunsten legt ze zich toe op de productie van audiovisuele creaties en treedt ze op als artiest-coach, waarbij ze artistieke, financiële en productionele ondersteuning biedt aan jonge talenten. Tegelijkertijd werkt ze aan haar eigen project, een dromerige documentaire getiteld ‘Le Royaume’. Wat zijn werk bezielt en doorloopt zijn deze verhalen in de marge en deze onzichtbare trajecten, evenals het in vraag stellen van dominante verhalen door middel van kunst.

Dimokritos Kavadias

Dimokritos Kavadias (°1969) is hoofddocent Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij begon zijn onderzoeksloopbaan in 1993 met stedelijk beleid en sociale integratie van migranten in Brussel. Zijn recente onderzoek focust op Politieke socialisatie, burgerschapseducatie en jongeren in Brussel. Sinds 2015 is hij directeur van het BRIO-onderzoekcentrum, dat wetenschappelijk onderzoek en informatie over Brussel en de omliggende gemeenten bevordert: http://www.briobrussel.be.

Laurence Vielle

Laurence Vielle, geboren in Brussel in 1968, is een Belgische dichter en actrice. Ze beschouwt poëzie als een kwestie van oraliteit en actie. Winnaar van talloze prijzen, waaronder de hoofdprijs van de Académie Charles Cros, gebruikt ze woorden als drums, in een poging haar hart te stemmen. Ze schrijft voor toneel en radio en publiceert bij verschillende uitgeverijen. Ze creëert shows en optredens met woorden die ze schrijft en verzamelt tijdens haar schrijfresidenties. Vielle omschrijft zichzelf als een PUP, dichter van openbaar nut, en was in 2016-2017 nationaal dichter in België. Ze nam 150 afleveringen van “Laurence Vielle leest poëzie” op voor Musiq3, waarmee ze haar passie voor het verspreiden van poëzie en het bereiken van een breed publiek liet zien. Zijn reis wordt beïnvloed door belangrijke ontmoetingen en voortdurende creatieve verkenningen.

Foto (c) Alexis Haulot

Pitcho Womba Konga

Pitcho Womba Konga, Belgisch-Congolese acteur en rapper, werd geboren in Kinshasa op 11 december 1975. Zijn familie ontvluchtte in 1981 het Mobutu-regime en vond onderdak in België. Hij ontdekte hiphop en raakte betrokken bij schrijven en muziek. Zijn eerste album “Regarde Comment” (2003) lanceerde hem als een van de beste urban artiesten. Tegelijkertijd begon hij zijn carrière als acteur en werkte hij samen met figuren als Peter Brook. Beïnvloed door zijn roots en zijn geschiedenis stelt hij de kolonisatie van Congo in vraag, die de inspiratiebron vormt voor veel van zijn werken. In 2010 startte hij in samenwerking met het Koninklijk Museum van Tervuren het project ‘Héritage’, in 2014 gevolgd door het festival ‘Congolization’. In 2018 werd zijn productie “Kuzikiliza” geïnspireerd door Lumumba’s onafhankelijkheidsrede uit 1960. Pitcho wil bruggen slaan tussen gemeenschappen en zo Congo en België samenbrengen in een humanistisch perspectief.

Karlien Vanhoonacker

Karlien Vanhoonacker werkte als journalist voor de VRT, voor Radio1, KLARA, Canvas en online-platforms COBRA & deredactie.be. Ze was artistiek programma-medewerker voor het Kunstenfestivaldesarts in Brussel (BE) van 2009 tot 2013. Sinds september 2013 is ze artistiek coördinator van Kunstenwerkplaats vzw (in Pianofabriek) in Brussel. De laatste 8 jaar werkte ze eveneens als free-lance curator en artistiek adviseur voor SPRING, festival for international performing arts in Utrecht (NL). Occasioneel schrijft ze voor het performing arts magazine Etcetera. En ze is bestuurslid van o.a. het hedendaags muziekensemble ICTUS en OKO. Samen met Melat Nigussi Gebeyaw is ze voorzitter van BKO/RAB.

Foto (c) Saskia Vanderstichele

David Courier

David Courier is een cultuurjournalist uit Brussel. Hij werkt voor de regionale zender BX1, waar hij programma’s produceert en presenteert als “Le Courier régional” en “Mont des Arts”, programma’s die gaan over actualiteiten en cultuurpolitiek. Bovendien is hij, auteur van poëtische teksten en presenteert hij regelmatig evenementen met auteurs voor uitgevers en boekverkopers.

Sigrid Bousset

Sigrid Bousset (°1969) is schrijver, dramaturg en literair curator. Ze stond mee aan de wieg van het internationaal literatuurhuis Passa Porta, dat ze leidde tot 2014. Sindsdien treedt ze op als curator voor internationale literatuurfestivals in Nederland, België en Frankrijk. Ze ontwikkelt residentieprojecten zoals in het huis van Herman Teirlinck (Beersel) en coördineert de Anne Teresa De Keersmaeker Foundation. Ze is bestuurder van PEN-Vlaanderen en van de Arkprijs van het Vrije Woord en ze is als adviseur betrokken bij Brussel 2030. Ze publiceerde een gesprekkenboek met de Vlaamse schrijver Ivo Michiels en werkt momenteel aan een biografisch boek over hem. 

Foto (c) Saskia Vanderstichele

Philip Meersman

Meertalige dichter en doctoraatsstudent aan KASK Antwerpen Philip Meersman (Jette) verlegt de grenzen van geschreven en gesproken poëzie op basis van actuele gebeurtenissen, sociaal-politieke en ecologische principes. Voorzitter van ivzw World Poetry Slam Organization aisbl en curator van diverse internationale poëziefestivals. Hij treedt wereldwijd op, geeft experimentele, visuele en performance poëzieworkshops, schrijft over deze onderwerpen en maakt sinds 2005 ook climate awareness poëzievoorstellingen.

Foto (c) JPvanRumste

Blijf op de hoogte ↯
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Door op verzenden te klikken, gaat u ermee akkoord uw e-mailadres te delen met Brussels 2030 en Mailchimp om updates en andere e-mails van Brussels 2030 te ontvangen. Gebruik de unsubscribe link in deze emails om u op elk moment af te melden.

1 thought on “Update #29: Word jij ‘Public Poet Brussels’, de Brusselse Stadsdichter?

Comments are closed.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close