Update #28: Molenbeek-Brussels2030 en Wetopia lanceren “This is Us. This is Brussels.” – een “human archive” van Brussel om meer Brussels “wij” te creëren

“This is Us. This is Brussels.” is een artistiek en sociaal design project dat een “human archive” bouwt tegen 2030. We doen dat met de verhalen van 1000 mensen die vandaag in Brussel wonen en het Brussel en de Brusselaars van de jaren 2020 zichtbaar maken: een superdiverse, jonge, meerlagige en complexe stad in het hart van Europa. Vervolgens gaan we met deze verhalen aan de slag om meer en nieuw “wij” te creëren.

Joke Quintens (Wetopia) :”Met de hulp van een groeiende groep verhalenrapers – wij noemen ze “erfgoedmakelaars” – gaan we op zoek naar het verleden én de toekomsten van Brusselaars en Brussel: naar rituelen, plekken, herinneringen in Brussel én naar hun hoop en soms ook vrees voor de toekomst. We registreren en tonen hun verhalen en verwachtingen in een soort tijdscapsule van de jaren 2020 in Brussel. Hiermee willen we nieuwe allianties opzetten en zo meer “wij” creëren.

“This is Us. This is Brussels” werd ontwikkeld door Wetopia voor en met Molenbeek-Brussels2030 in het kader van de kandidatuur culturele hoofdstad van Europa in 2030, met de steun van urban.brussels. Het archief wordt ondergebracht in en is toegankelijk via de Sonotheek van BNA BBOT.

Human Archive

“This is Us. This is Brussels.” wil brandstof zijn voor Molenbeek-Brussels2030. Het wil cultureel erfgoed ontdekken en geschiedenis maken. Het wil ook een beeld schetsen van Brussel als kracht. Het wil nieuwe vaardigheden in de stad ontwikkelen en nieuwe allianties opzetten tussen mensen die elkaar niet zo snel ontmoeten en zo meer “wij” creëren en Brusselse community vormen.

Jan Goossens (B2030): “We zien dit werk als een soort aanvullende voorraadkast waar iedereen in de aanloop van 2030 gebruik van kan maken om artistieke activiteiten uit te rollen met de inhoud en zo ook meehelpt dat Brussels “wij” als focus te nemen voor de ontwikkeling van onze stad en regio.”

If Brussels were 1000 people

Eerst is “This is Us. This is Brussels.” aan de slag gegaan met de vraag: stel dat Brussel 1000 mensen zou zijn? Wie zouden dat dan zijn? Waar wonen zij? Waar komen zij vandaan? Hoe oud zijn ze? Hoe welvarend en gezond of net niet? Welke talen spreken ze? En hoe zit het met hun bewegingen naar, binnen en uit Brussel?

Joke Quintens: “Wij schetsen een zo accuraat mogelijk beeld van deze 1000 Brusselaars uit de jaren 2020 op basis van beschikbare cijfers en demografische gegevens en met de hulp van statistici en demografen. Vervolgens gingen we op zoek naar echte mensen achter deze  profielen. Alleen zo wordt de rijke diverse gemeenschap van Brussel écht zichtbaar. Brussel is een stad die constant verandert, leeft en beweegt. Het Brussel van vandaag is een heel ander Brussel dan dat van pakweg 40 of zelfs 20 jaar geleden.”

Stel dat Brussel 1000 mensen zou zijn. Dan zouden die vooral jong zijn. 400 Brusselaars zijn  jonger dan 30 jaar. 190 – bijna 1 op 5 – zelfs jonger dan 15 jaar.

Als Brussel 1000 mensen zou zijn dan wonen er 151  in 1000 Brussel. 80 in Molenbeek. 18 in Koekelberg. 438 Brusselaars zouden in de 4 grootste gemeenten wonen: Brussel, Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek. 562 in de 15 andere gemeenten.

Als Brussel 1000 mensen zou zijn, dan spreken zij veel verschillende talen. 740 van hen spreken meer dan één taal. 370 zelfs minstens 3.

Als Brussel 1000 mensen zou zijn, dan komen zij van overal. 640 van hen hebben de Belgische nationaliteit. Maar 600 Brusselaars zouden geboren zijn met een andere nationaliteit dan de Belgische. Maar liefst 743 Brusselaars zouden een migratieachtergrond hebben – door eigen migratie of die van hun ouders.

Als Brussel 1000 mensen zou zijn, dan zouden 349 van hen arm zijn of een groot risico lopen op sociale uitsluiting. 270 zouden zichzelf niet gezond beschouwen.

Heritage Brokers

Met de hulp van zo’n 15 zeer diverse “erfgoedmakelaars” en enkele partners zoals JEEP, Patrimoine à Roulettes en BNA BBOT zijn we één voor één deze profielen gaan zoeken en interviewen. Vandaag hebben we meer dan 100 interviews gedaan en 60 zijn volledig ontsloten en consulteerbaar in de Sonotheek van BNA BBOT, ook te raadplegen via onze website www.thisisus.brussels

Astrid Begenyeza (B2030), medewerkster van het project: “We leiden een nieuwe en diverse gemeenschap van verhalenrapers of “erfgoedmakelaars” op om met andere Brusselaars in gesprek te gaan. Op die manier creëren zij ook nieuwe allianties en verbindingen. Want echte interesse voor stadsgenoten die je nog niet kent, vragen om in gesprek te gaan en hun verhalen beluisteren, zijn een belangrijke stap om meer “wij” te creëren.”

Heel wat plekken en wijken in Brussel, maar ook gebruiken en rituelen in heel verschillende domeinen, gemeenschappen en activiteiten, appreciaties en ergernissen komen aan bod en vertellen iets over Brussel vandaag, de beleving van gisteren en de wensen voor morgen.

“Wij” creëren

Joke Quintens: “Maar nu start het belangrijkste werk: het “wij” zoeken in al deze verhalen en op basis daarvan mensen samenbrengen en het gesprek aangaan, artiesten uitnodigen om in een tijd van polarisering, gentrificatie en segregatie dit “wij” in te zetten als een immense stille kracht in Brussel. Zo zien we nu bijvoorbeeld al een “wij” tussen mensen die ervoor gekozen hebben om na een tijd uit Brussel te zijn weggegaan, omwille van welke omstandigheid dan ook, terug te keren. Daar spreekt altijd veel liefde uit. Ik denk aan Olga, Esperanza en Peter, Maïté en Isabel die heel blij waren om terug te keren uit Costa Rica, Libanon, Moskou. Je kan ook veel “wij” vinden rond voetbal of te leven tussen verschillende culturen, maar ook rond sommige ergernissen zoals netheid of mobiliteit en verkeer.”

Edouard Valette (artiest): “Op vraag van het project ben ik aan de slag gegaan met hoe Brusselaars naar hun stad kijken en dit visueel vast te leggen. We hebben 50 van hen een analoge camera bezorgd waarmee  zij  hun dagelijks leven voor ons hebben gefotografeerd. Met die beelden en uitspraken uit de interviews van “This is Us. This is Brussels.” hebben we een film gemaakt om net dat Brussel door de ogen van de Brusselaars zelf te tonen.”

Samen aan de slag

Ans Persoons (Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed): “Brussel is een hyperdiverse stad. Maar in het publieke debat over de toekomst van de stad lijken steeds dezelfde stemmen aan bod te komen. Daar ligt voor mij de grote meerwaarde van de verhalenbibliotheek van “This is us, This is Brussels”: we geven andere stemmen een podium, zodat ze aan belang winnen en meer mensen ze horen.”

Pascal Smet (Brussels Parlementslid en voormalig Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed): “Brussel is een verzameling mensen waarvan velen met een andere afkomst. Vaak wordt er gefocust op de verschillen, maar de verhalen van veel mensen hebben vaak meer gemeen dan we denken. Bovendien kennen we elkaar niet altijd even goed. Daarom wou ik via de verhalen van “This is us, This is Brussels” vertellen wie we zijn, en wat we gemeen hebben en elkaar beter leren kennen. De titel komt van de NBC serie; over een familie over de generaties heen. De stad is onze familie met vele generaties. This is Us is ook een verhaal van trots en fierheid om een Brusselaar te zijn. Meer dan ooit.”

Jan Goossens en Fatima Zibouh: “We zijn nog maar net begonnen en er zijn al meer dan 200 Brusselaars actief in “This is Us. This is Brussels.”. Met Molenbeek-Brussels2030 willen we de komende jaren nog veel meer Brusselaars betrekken: om te helpen profielen te vinden, om hen te interviewen, om geïnterviewd te worden, om met de inhoud van de interviews aan de slag te gaan om meer en nieuw “wij” te creëren. Iedereen die een steentje wil bijdragen aan dit groeiend “human archive” is van harte welkom.”

Website: www.thisisus.brussels
Instagram: @thisisusbrussels

Blijf op de hoogte ↯
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Door op verzenden te klikken, gaat u ermee akkoord uw e-mailadres te delen met Brussels 2030 en Mailchimp om updates en andere e-mails van Brussels 2030 te ontvangen. Gebruik de unsubscribe link in deze emails om u op elk moment af te melden.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close