Update #27: Molenbeek-Brussels2030 Youth Coalition (9-24/09): De toekomst van Brussel vormgeven via de stemmen van de jongeren

© Aurélien Goubau

Brussel maakt zich klaar voor een spannend en hervormend initiatief dat de ambities en bezorgdheden van de Brusselse jongeren centraal zet. De “Molenbeek-Brussels2030 Youth Coalition”, een baanbrekende inspanning in het kader van de co-creatieaanpak van Molenbeek-Brussels2030, is klaar om van start te gaan van 9 tot 24 september 2023. Dit initiatief, een cruciaal onderdeel van de kandidatuur van Brussel voor de titel van “Europese Culturele Hoofdstad” in 2030, wilt jongeren een stem geven en hun visie vertalen in actiegerichte programma’s voor de toekomst van de regio.

De Molenbeek-Brussels2030 Youth Coalition is een dynamische groep van 100 jonge Brusselaars van 15 tot 30 jaar die de 1000 “vragen voor de toekomst” van jonge Brusselaars, die werden verzameld tijdens de eerste fase van het project Speak Up Brussels!, zal verwerken. Gedurende drie dagen, in de periode van 9 tot 24 september, zullen deze 100 jongeren samenwerken in zes groepen, die elk focussen op een specifiek thema. Deze clusters van thema’s kwamen naar voren in de 1000 vragen, verwachtingen en bezorgdheden die we verzamelden tijdens de eerste fase van het project.

Het is de missie van Molenbeek-Brussels2030 Youth Coalition om drie kritieke vragen aan te pakken:

  1. Wat is de visie van de Brusselse jeugd met betrekking tot de toekomst van hun stad?
  2. Welke rol kan Brussel spelen als “Europese Culturele Hoofdstad” bij het vormgeven van de toekomst?
  3. Hoe kan het initiatief Molenbeek-Brussels2030 deze groeipaden voor verandering gebruiken en implementeren in de kandidatuur voor 2030?

De Molenbeek-Brussels2030 Youth Coalition zal samenkomen in het Brussels Parlement en de Ancienne Belgique, waar alle deelnemers zullen participeren aan commissies en uitwisselingen die focussen op hun verwachtingen en ambities voor de toekomst van Brussel. Door de diverse energieën en ideeën van de deelnemers te bundelen, tracht het initiatief de dialoog te bevorderen en een vernieuwende agenda op te stellen voor Molenbeek-Brussels2030.

De taken van de verschillende groepen stemmen overeen met zes overkoepelende thema’s:

  1. Community en jonge generaties, werk en onderwijs in Brussel
  2. Identiteit van en cultuur in Brussel
  3. Mobiliteit in Brussel
  4. Natuur en klimaat in Brussel
  5. Leefomstandigheden en urbanisme in Brussel
  6. Veiligheid in Brussel

Om zoveel mogelijk verschillende stemmen en meningen aan bod te laten komen, hebben we de uitnodiging verstuurd naar diverse jongeren in de 19 gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Alle jongeren tussen 15 en 30 jaar oud die actief betrokken zijn bij de regio via een vereniging, school, buurtorganisatie of een ander project en die geen politiek mandaat bekleden, konden zich kandidaat stellen.

Belangrijke data:

– 9 september: De deelnemers komen samen in het Brussels Parlement en de Ancienne Belgique om de basis te leggen voor de Youth Coalition en Molenbeek-Brussels2030. Tijdens deze dag zullen de 1000 verzamelde vragen worden bekeken, worden ze ingedeeld in verschillende voor hen belangrijke thema’s en zal de initiële planning worden opgesteld.

– 10 september: De deelnemers zullen samen de geïdentificeerde uitdagingen en thema’s aanpakken en ze kneden tot concrete en interessante scenario’s voor de toekomst van Brussel.

– 24 september: Tijdens de laatste dag zal de focus liggen op de uitdieping van de creatieve en geschreven voorstellen voor de kandidatuur in 2024 en zullen deze worden gedeeld tijdens een plenaire sessie waarin we de tussenstand opmaken.

Dit initiatief benadrukt het engagement van Brussel om uit te groeien tot een regio die niet alleen waarde hecht aan de meningen van haar jonge inwoners, maar ook actief op zoek gaat naar manieren om hun visies te integreren in het ontwikkelingstraject. Via de Brussels2030 Youth Coalition, tracht Molenbeek-Brussels2030 een route uit te stippelen naar een inclusievere, dynamischere en meer visionaire offerte.

Partners:

Met de steun van het Brussels Parlement, de VGC, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de P&V Stichting en 24 jongereninitiatieven: Youth LAB (Ancienne Belgique), Atheneum Emile Bockstael, BXRepresent ASBL, CIVA, Collectief rebel, College Saint-Hubert, Citizenlab, Debagora, École plurielle maritime, Erasmushogeschool, FCJMP, Girls Make the City, ISFSC, JEEP, KANAL-Centre Pompidou, La Forestière, La Concertation, Les Ambassadeurs d’Expression Citoyenne, Maison des jeunes Regards (Evere), Promojeunes, Tremplins ASBL, ULB Culture, VUB Medialab 3.

Blijf op de hoogte ↯
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Door op verzenden te klikken, gaat u ermee akkoord uw e-mailadres te delen met Brussels 2030 en Mailchimp om updates en andere e-mails van Brussels 2030 te ontvangen. Gebruik de unsubscribe link in deze emails om u op elk moment af te melden.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close