Update #17: Fatima Zibouh wordt mede-opdrachthoudster met Jan Goossens bij Brussels2030

Jan Goossens & Fatima Zibouh
Foto’s © Aurélien Goubau

Brussels2030 is verheugd de keuze voor Fatima Zibouh bekend te maken als nieuwe mede-opdrachthoudster naast Jan Goossens. Fatima Zibouh, aangeduid na een openbare selectieprocedure, is als onderzoekster in de sociale en politieke wetenschappen gespecialiseerd in diversiteit, inclusie en discriminatie. Ze is ook beslagen in culturele kwesties in Brussel, en promoveerde op een doctoraalscriptie over culturele en artistieke uitingen van minderheden in Brussel.

Met haar uitgebreide onderzoekservaring op het vlak van etnische en migratiestudies brengt Fatima Zibouh extra diepgang, kennis en begrip in het team van Brussels2030, vooral op het vlak van het omgaan met culturele diversiteit in een grootstedelijke context.

Jan Goossens
mede-opdrachthouder Brussels2030

“Terwijl wij de Brusselse kandidatuur voor Europese culturele hoofdstad voorbereiden, zijn we heel trots dat Fatima ons team komt versterken. We willen verder gaan met de transformatie van onze stad onder impuls van de cultuur en de civiele samenleving. Met Fatima’s expertise en passie voor diversiteit en inclusie hebben we er het volste vertrouwen in dat we deze visie kunnen verwezenlijken en een echt inclusief cultureel stadsproject kunnen creëren voor alle inwoners en bezoekers van Brussel.”

Fatima Zibouh
nieuw benoemde mede-opdrachthoudster Brussels2030

Gepassioneerd door Brussel ben ik al 20 jaar betrokken bij het maatschappelijk middenveld en heb ik mijn doctoraalscriptie over cultuur in Brussel gedaan. Ik ben blij dat ik kan bijdragen aan de uitstraling van onze wereldstad via deze kandidatuur om Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

Naast haar academische verwezenlijkingen is Fatima Zibouh ook sociaal onderneemster in Brussel. Ze is medeoprichtster van W100, een diverse community van vrouwen uit alle hoeken van Brussel die verbindingen willen leggen en de stem en actie van vrouwen in de stad willen vergroten. Ze won onder andere de ‘Woman of Honour’ aan de Universiteit Luik, van het Instituut Mens- en Sociale Wetenschappen in 2010, ontving de Diwan Award voor Persoonlijkheid van het Jaar in 2014 en de Observatory of Cultural Policies Prize in 2014.

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: “In 2030 culturele hoofdstad van Europa zijn is in meerdere opzichten van symbolisch belang. Eerst en vooral om te tonen hoezeer onze hoofdstad bruist van cultuur en uitgegroeid is tot een artistieke aantrekkingspool. Daarnaast dient het zich aan als gelegenheid om de schijnwerpers te richten op onze kunstenaars en culturele spelers, maar ook en vooral op de tweehonderdste verjaardag van België en om het pad uit te stippelen naar de cultuur van de toekomst. Met Fatima verrijken we de inspanningen met iemand die zich vol begeestering en actief inzet voor Brussel voor en met de Brusselaars. Ik stel al mijn vertrouwen in Fatima en Jan om een kandidatuur uit te werken die de nadruk vestigt op alles wat Brussel te bieden heeft op het vlak van cultuur en waarin een centrale rol is weggelegd voor onze kunstenaars.”

Staatssecretaris van Europese en Internationale Betrekkingen Pascal Smet: “Ik ben verheugd met de aanstelling van Fatima Zibouh, als op en top Brusselse maakt zij het Brussels2030 team weer compleet. Haar toewijding aan cultuur en diversiteit zullen van vitaal belang zijn bij het tonen van ons grootstedelijk, uniek en levendig cultuurlandschap aan de rest van de wereld. Jan en Fatima zijn het ideale duo om Brussel en haar inwoners te vertegenwoordigen.”

Blijf op de hoogte ↯
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Door op verzenden te klikken, gaat u ermee akkoord uw e-mailadres te delen met Brussels 2030 en Mailchimp om updates en andere e-mails van Brussels 2030 te ontvangen. Gebruik de unsubscribe link in deze emails om u op elk moment af te melden.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close