Brussels2030 Stadsmakers

Brussel bruist van de culturele, artistieke en socio-culturele dynamieken. Onze stad is rijk aan een actief netwerk van ‘stadsmakers’, die vandaag al van onderuit een rol opnemen in de transformatie van onze leefomgeving. Toch moeten veel maatschappelijke uitdagingen nog landen in onze stad: in 2030 willen we een gedekoloniseerde publieke ruimte, betaalbare en kwalitatieve huisvesting voor iedereen, een lokaal verankerde en circulaire economie, een fossielvrije stad en minder energiearmoede, duurzame en lokale voedselproductie, een klimaatbestendige stad, voldoende werkplek voor jonge Brusselse en internationale kunstenaars, enzovoort.

In 2023 begeleidt Brussels2030 zeven ‘toekomstplekken’, om de vele dynamieken die er al zijn te laten samenwerken aan de – vaak abstracte – maatschappelijke doelstellingen op concrete plekken. Zeven lokale coalities werken er aan een missie-gedreven, collectieve en inclusieve transformatie van hun leefomgeving. Zo wil Brussels2030 bouwen aan de voedingsbodem, de context en het speelveld voor de culturele hoofdstad in 2030.

Een netwerk van toekomstplekken

Brussels2030 wil de bestaande dynamieken in de stad waarderen, zichtbaar maken, verder stimuleren, verbinden en hun krachten bundelen. Verbeelding en cultuur vormen hiervan de aanjagers. We willen bovendien de dynamieken die er al zijn beter verankeren in hun lokale omgeving. Zo zullen deze beter voorzien zijn om de maatschappelijke uitdagingen waar we allemaal voor staan mee het hoofd te bieden.

Het traject Toekomstplekken is ontstaan uit discussies met een open werkgroep, waarin meer dan 30 mensen uit de Brusselse (socio-)culturele, artistieke en ruimtelijke praktijk samenkwamen.

In 2023 startte Brussels2030 met het samenstellen van een netwerk van zeven Toekomstplekken: concrete plaatsen waar lokale coalities van bestaande culturele en sociale dynamieken hun krachten bundelen om sociale verandering teweeg te brengen.

In januari 2023 lanceerden we een open oproep naar stadsmakers die wilden deelnemen aan het ontstaan van deze Toekomstplekken. Met deze open oproep wilden we zoveel mogelijk Brusselse stadsmakers aanspreken: van gevestigde waarden tot jonge collectieven.

Organisaties konden zich individueel kandidaat stellen of als coalitie van nieuwe of bestaande organisaties. Eind maart beoordeelde een jury meer dan 80 inzendingen. De jury bestond uit Jan Goossens en Fatima Zibouh (Brussels2030 vzw), Roeland Dudal (Architecture Workroom Brussels), Geoffrey Grulois (LoUIsE), Tom Sanders (Perspective.Brussels), Verena Lenna (VUB) en Valérie Martino (Théâtre National). De jury stelde zeven Toekomstplekken voor, die elk tussen 1 en 6 voorstellen met een specifiek territorium verbinden.

Het traject in 2023 wordt beschouwd als een eerste experiment en een kleine versie van wat er tegen 2030 kan gebeuren: een groot netwerk van toekomstplekken als ruimtelijke figuur van een Culturele Hoofdstad. Zo beginnen we vandaag al te bouwen aan het ruimtelijk raamwerk voor Brussel als Culturele Hoofdstad in 2030. In april en mei 2023 zaten we een eerste keer samen met de 7 prototype-Toekomstplekken, om het territorium, de thematieken en de engagementen af te toetsen.

Zeven toekomstplekken

Sociale economie en solidariteit

Molenbeek West — Ossegem

Gemeente Molenbeek, Atelier Groot Eiland, Samen voor Morgen vzw, Espirito Mundo vzw, Curieus vzw, Carré & Co vzw, Collectif Dallas vzw, pali pali, MUS-E, UP – Circus & Performing Arts en Talented Youth Network willen twee Molenbeekse polen in volle transformatie – Weststation en Ossegem – met elkaar verbinden. Ze willen, via tijdelijk gebruik, deze wijken in ontwikkeling activeren als productieve toekomstplekken voor de jeugd, talentontwikkeling, solidariteit, sociale economie en lokale tewerkstelling.

Masui — Brabant — Koningin

Zinneke, 123 vzw, Cycl.one, Fabrik vzw, Toestand (in-limbo), Espace 51 en Brupower verkennen een partnerschap voor de ontwikkeling van de productieve wijken langs de as van de Paleizenstraat als toekomstplek. De Paleizenstraat verbindt de Masuiwijk en de Brabantwijk in Schaarbeek tot het Koninginneplein op de grens met Sint-Joost-Ten-Node. Hoe kan het sociaal en cultureel netwerk hefboom zijn voor de popularisering van de ecologische transitie, de lokale verankering van de circulaire economie, en de versnelling van de transformatie naar duurzame energiewijken? En hoe zorgen we dat die veranderingen iedereen ten goede komen?

Iedereen mee in de publieke ruimte

Marollen — Kapellekerk

ZIJkant, The City is our Playground, MUS-E, MetX, CC Bruegel, Brede School Nieuwland, Mazette, Queers in Space en Brussels by Night Federation willen samen de omgeving van de Marollen en Kapellekerk verbouwen als toekomstplek. In deze toekomstplek verbindt de Blaesstraat het skatepark met het Vossenplein en de Hallepoort. Samen willen ze er bouwen aan wijken waar de publieke ruimte en de manier waarop die tot stand komt genderinclusief en queer is, zowel overdag als ‘s nachts. Populaire en stedelijke cultuur kunnen hierbij als hefboom dienen.

Kuregem — Heyvaert

Dérive, Avandi / Microfactory, Superworld, Cultureghem, Gilbard, Erasmus Hogeschool Brussel, Rezolution, The City is our Playground, Gemeente Anderlecht, centre culturel d’Anderlecht, Bibliotheek Anderlecht, Bibliothèque francophone de l’espace Carême en Makettt werken aan bruggen tussen de Heyvaertwijk en Kuregem. Daar willen deze organisaties samen verkennen of publieke en private ruimte in de omgeving kan worden herverdeeld in het voordeel van zachte mobiliteit, en hoe we samen en in ieders belang die herverdeling kunnen maken.

Watermaal-Bosvoorde

La Vénerie en Park Poétik zetten zich samen in om het territorium van Watermaal-Bosvoorde als toekomstplek te verkennen. Park Poétik is hierbij op minder bekend terrein, in de periferie van de stad, waar ze haar opgebouwde expertise wil inzetten in een nieuwe omgeving. Samen met het lokaal cultureel netwerk van La Vénerie willen ze de omgeving ‘herbetoveren’ door culturele participatie te verbinden aan lokale uitdagingen als polarisatie en ruimtelijke verdichting.

Het landschap als hefboom voor een solidaire stad

De Zenne

Natural Contract Lab, Workspace Brussels, KANAL en het Rijksarchief weven een gemeenschap van Zennebewakers met als doel de Zenne te erkennen als een levende entiteit.  Met de multidisciplinaire groep zullen ze de hele rivier, van de bron tot de splitsing, zintuiglijk en juridisch in kaart brengen met als doel de heropening van de rivier in Brussel te ondersteunen.  In de toekomst zullen ze een samenwerking opzetten met de rivier als bondgenoot, om waterbijeenkomsten te ontwikkelen met gemeenschappen die langs de oever wonen. Ze stellen de rol van zorg en bestuur in vraag, en de rivier als een plaats van ontmoeting, een bron van biodiversiteit en een kans voor klimaatadaptatie.

Vallei van de Maalbeek

Etats Généraux de l’Eau à Bruxelles, Latitude Platform, Atelier Cartographique, Bibliothèque Hergé, Pauline de la Boulaye, André Lantremange, Community Land Trust Brussels, Communa en HER-BRONNEN / RE(S)SOURCES zetten hun schouders onder het verbouwen van de Maalbeekvallei tot toekomstplek. We bouwen aan een lokaal netwerk binnen de vallei dat op zoek gaat naar vraagstukken zoals bronnen als ontmoetingsplekken, het omgaan met overstromingen of betaalbare huisvesting. Binnen dit netwerk zoeken we ook naar solidariteit, als tegengewicht tegen het competitieve kader waarin het verenigingsleven zich bevindt in hun zoektocht naar middelen.

Deze projectvoorstellen zijn open samenwerkingen, iedere organisatie, expert of burger draagt bij naar eigen mogelijkheden. De deuren van de toekomstplekken zullen ook altijd open staan voor nieuwe partners.

De zeven toekomstplekken in 2023

Brussels2030 zal in 2023 de zeven lokale coalities begeleiden bij hun ontwikkeling tot toekomstplek. In eerste plaats bieden we ondersteuning bij het vinden van de juiste samenstelling van elk van de coalities, op vlak van lokale verankering en thematische expertise. We helpen de coalities bij hun zoektocht naar de juiste samenwerkingsvorm, aangezien het voor vele organisaties de eerste samenwerking is. Daarnaast begeleiden we elke lokale coalitie bij de collectieve verkenning en sociaal-ruimtelijke analyse van hun omgeving. We leggen samen de kansen en drempels bloot in hun omgeving voor de ontwikkeling tot toekomstplek.

Op basis van deze gedeelde lezing van de omgeving, ondersteunen we de lokale coalities bij het verbeelden van hun toekomstplek in 2030. Tot slot, werken we samen een ‘roadmap’ uit voor de ontwikkeling van de toekomstplek van 2023 tot 2030. We ondersteunen de lokale coalities bovendien in het formuleren van een concrete culturele actie of interventie, als eerste stap richting 2030.

Alle resultaten worden gebundeld in een ‘atlas’. Deze atlas is een belangrijke bouwsteen in het kandidaatsdossier voor Brussel als Culturele Hoofdstad in 2030. 

Summer Assembly 2023: Bouwstenen voor toekomstplekken

Op 29 juni staat de Brussels2030 Summer Assembly in het teken van toekomstplekken. We brengen de zeven toekomstplekken van Brussels2030 samen met andere stadsmakers, stedelijke experimenten en toekomstplekken. Zo beginnen we te bouwen we aan een breder netwerk van toekomstplekken, richting 2030.

Brussels2030 als kader

Het toekomstplekkentraject kadert binnen de werf ‘territorium’ van Brussels2030. Deze werf beantwoordt aan één van de drie sleutelvragen waarop Brussels2030 vzw inzet bij de voorbereiding van de kandidaatstelling. De twee andere vragen luiden:

  • Hoe kunnen we Brussel met het oog op 2030 samen dromen, verbeelden en vertellen, vanuit zijn superdiversiteit en fragmentering?
  • Hoe kunnen we Brussel van nu tot 2030 democratiseren, samen denken en dragen? 

Het traject is een initiatief van Brussels2030, in samenwerking met Louise Lab (ULB) en Architecture Workroom Brussels vzw.

Geïntrigeerd, maar nog met de nodige vragen? Schrijf naar Maya Galle via contact@brussels2030.be.

Bekijk de presentatie van het infomoment:

Veelgestelde vragen

Wat zijn de ambities die een (lokale) coalitie nastreeft in een toekomstplek?
Hoe kan zo’n toekomstplek eruitzien?
Wie zijn mogelijke stadsmakers (in wording)?
Hoe verloopt de matchmaking?
Wat gaan we doen in 2023? 
Zijn er ook middelen gekoppeld aan de open oproep?
Welke tijdsinvestering verwachten we van stadsmakers?
Hoe kan ik mijn organisatie of coalitie kandidaat stellen?
Hoe ziet het begeleidingsteam van Brussels2030 eruit?
Hoe gaan we over tot de selectie van (coalities van) stadsmakers?
Wat gebeurt er als mijn organisatie niet geselecteerd is?
Waarom deze open oproep? Er gebeurt toch al zo veel in Brussel?  
Welke resultaten leveren we op met dit traject? 
Waarom een selectie van slechts een paar toekomstplekken? 
Help, de deadline komt zo snel. Gaat dit ons wel lukken?
Kunnen tijdelijke initiatieven ook deelnemen? Moeten alle toekomstplekken verder leven in 2030? 
Hoe kadert deze oproep binnen Brussel als Culturele Hoofdstad van Europa in 2030? 
Hoe kwam de oproep tot stand? 

Blijf op de hoogte ↯
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Door op verzenden te klikken, gaat u ermee akkoord uw e-mailadres te delen met Brussels 2030 en Mailchimp om updates en andere e-mails van Brussels 2030 te ontvangen. Gebruik de unsubscribe link in deze emails om u op elk moment af te melden.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close